KPSS SINAVI HAKKINDA GENEL BILGILER
KPSS-A GRUBU KADROLAR;
Basbakanlik ,Bakanliklar,bunlarin müstesarlik ,baskanlik ve bagimsiz genel müdürlük düzeyindeki bagli ve ilgili kuruluslari ile bagli ortakliklarindaki,
özel yarisma sinavina tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetistirme programi sonrasi yeterlik sinavina tabi tutulan mesleklere iliskin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftis kurullarina ,
KPSS B GRUBU KADROLAR;
Kadrolari 190 sayili Kanun Hükmünde Kararnamenin eki listelerde yer alan ,genel ve katma bütçeli kurumlarla bunlara bagli döner sermayeli kuruluslar,kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandiklari,il özel idareleri ve belediyeler,il özel idareleri ve belediyelerin kurduklari birlikler ile bunlara bagli döner sermayeli kuruluslar ve diger kamu kurum ve kuruluslarinda yukarida belirtilen (a)belirtilmisolan meslekler disinda ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapilacak kadro ve görevlere atanacaklar içindir.
KPSS A Grubu kadrolar kamu kurum ve kuruluslarina ait Müfettis Yardimciligi,Uzman Yardimciligi,Denetmen Yardimciligi,Disleri Bakanligi Aday Meslek Memurlugu,Kaymakam Adayligi,gibi kadrolardir.
KPSS Alan sinavina giren dört yillik;Gny Gnk,Iktisat,Hukuk,Isletme,Muhasebe,Maliye,Çeko,Ekonometri,Istatistik,Uluslararasi Iliskiler,Kamu Yönetimi Bölümü mezunu olan ögrenciler KPSS sinavina girerek 120 adet farkli kurumun puan türünü alirlar.
Almis olduklari bu puanlar ile KPSS sinavindan sonra kurumlarin açmis olduklari sinavlara basvurularin yaparak test veya klasik sinava tabi tutulurlar. sinavi geçen ögrenciler mülakat veya sözlü sinavi'da geçerek ise baslamis olurlar.
ÖRNEK: KPSSP 95 Basbakanlik Uzman Yardimciligi sinavi puan türü
BASBAKANLIK UZMAN YARDIMCILIGI SINAV ILANI
BASBAKANLIK UZMAN YARDIMCILIGINA GIRIS SINAVI DUYURUSU
Basbakanlik Merkez Teskilatinda çalistirilmak ve Basbakanlik Uzmani olarak yetistirilmek üzere yirmi (20) adet Basbakanlik Uzman Yardimciligi kadrosu için (8 adeti Hukuk Fakültesi mezunu olmak üzere) Basbakanlik Uzman Yardimciligi Giris ve Basbakanlik Uzmanligi Yeterlik Sinavlari ile Atama, Yetistirilme, Görev, Yetki ve Çalisma Usul ve Esaslari Hakkinda Yönetmelik hükümlerine göre 28-30 Mayis 2007 tarihleri arasinda Giris Sinavi yapilacaktir.
1-GIRIS SINAVINA BASVURU SARTLARI
1- 657 sayili Devlet Memurlari Kanunu'nun 48'inci maddesinde belirtilen genel sartlari haiz olmak,
2- Üniversitelerin en az 4 yillik lisans egitimi veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, isletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden veya bunlara denkligi yetkili makamlarca kabul edilen yurt içi veya yurt disindaki yüksek ögretim kurumlarindan birisini bitirmis olmak,
3 Ögrenci Seçme ve Yerlestirme Merkezi tarafindan; 10-11 Temmuz 2004 tarihlerinde yapilan Kamu Personeli Seçme Sinavinda KPSSP:95, 2-3 Temmuz 2005 ve 1-2 Temmuz 2006 tarihlerinde yapilan Kamu Personeli Seçme Sinavlarinda KPSSP:95 veya KPSSP:97 puan türlerinden 85 ve üzerinde puan almak kaydiyla;
a) Hukuk Fakültesi mezunu olup (8 adet kadro için) müracaat edenlerden en yüksek puandan baslanarak
yapilacak siralama neticesinde ilk 32 aday,
b) Diger Fakültelerden mezun olup (12 adet kadro için) müracaat edenlerden en yüksek puandan baslanarak
yapilacak siralama neticesinde ilk 48 aday,
arasina girmek (sonuncu aday ile ayni puana sahip olanlar da giris sinavina çagrilacaktir),
4- Giris Sinavinin yapildigi yilin ilk günü itibariyla otuz yasini doldurmamis olmak,
5- Bu sinava bir defadan fazla katilmamis olmak,
6- Erkek adaylar için askerlikle ilisigi olmamak,
7- Görevini devamli yapmasina engel olabilecek akil hastaligi bulunmamak,
8- Süresi içinde basvurmak ve Giris Sinavi için istenen belgeleri Kuruma vermis bulunmak.
Belgelerin asli ibraz edilmek kaydiyla fotokopisi Personel ve Prensipler Genel Müdürlügünce tasdik edilebilecektir. Eksik belge ve bilgileri bulunan basvurular, basvurulari kabul edilip sinava girmeyenler ile sartlari uymadigi halde yapilan basvurular degerlendirmeye alinmayacaktir.
2-BASVURU SEKLI VE YERI
Basvurular için asagidaki belgelerle 4-11 Mayis 2007 tarihleri (saat 09.30-17.00) arasinda Personel ve Prensipler Genel Müdürlügü Basbakanlik Merkez Bina Bakanliklar/ANKARA adresine sahsen, elden veya posta yolu ile basvurulmasi gerekmektedir. Bu tarihten sonra yapilan basvurular ile postadaki gecikmeler dikkate alinmayacaktir.
a) http://www.basbakanlik.gov.tr adresinden temin edilip açik ve eksiksiz doldurulacak Is Talep Formu,
b) 4,5x6 ebadinda iki adet vesikalik fotograf,
c) KPSS Sonuç Belgesi
d) Nüfus Cüzdani sureti
3- SINAVA GIRIS
Giris sinavina katilmaya hak kazandigi tespit edilen adaylarin listesi 15 Mayis 2007 tarihinden itibaren http://www.basbakanlik.gov.tr adresinde ilan edilecektir. Adaylara ayrica tebligat yapilmayacaktir. Bu adaylar, sözlü sinava katilabilmek için, yukaridaki belgelere ilave olarak asagidaki belgeleri 17-23 Mayis 2007 tarihleri (saat 9.30-17.00) arasinda Personel ve Prensipler Genel Müdürlügüne teslim edecekler ve kendilerine Sinav Giris Belgesi verilecektir. Sinava katilamayacak müracaat sahiplerine herhangi bir bildirimde bulunulmayacaktir.
1- Yüksek ögrenim diplomasinin veya çikis belgesinin asli veya noter tasdikli örnegi (Yabanci okul mezunlari
için denklik belgesi),
2- Adayin kendi el yazisi ile yazilmis; anne ve babasinin adlari ile meslek ve isleri, ilk, orta ve yüksek
ögrenimini yaptigi okullar, yüksek ögrenimden sonra ne gibi isler yaptigi ve kendi hakkinda bilgi verebilecek iki kisinin isimleri ile is ve ikametgah adreslerinin de belirtildigi öz geçmisi (http://www.basbakanlik.gov.tr adresinden temin edilebilecektir),
3- Erkek adaylar için Askerlik Durum Belgesinin asli veya noter tasdikli örnegi,
4- Sabikasinin bulunmadigina iliskin Cumhuriyet Savciligindan son üç ay içerisinde alinmis belgenin asli,
5- Ikametgah Belgesi.
Giris sinavinda basarili olan adaylardan, atama yapilmadan önce, saglik açisindan görev yapmasina engel bir hali olmadigina iliskin yazili beyan istenecektir.
1/2
4- SINAV SEKLI VE KONULARI
Giris sinavi, adaylarin; asagida belirtilen sinav konulari ve Basbakanligin faaliyet alani ile ilgili konular, genel kültür düzeyleri, muhakeme, kavrayis,
ifade ve temsil kabiliyeti, davranis ve tepkilerinin Basbakanlik Uzmanligina uygunlugunun degerlendirildigi sözlü bir sinav olacaktir.
a) Hukuk Grubu
a. Anayasa Hukuku ve T.C.Anayasasi,
b. Medeni Hukuk (Baslangiç Hükümleri ve Sahsin Hukuku),
c. Idare Hukuku,
d. Idari Yargi,
e. Ceza Hukuku (Genel Hükümler ve Devlet Idaresi Aleyhine Islenen Cürümler)
b) Iktisat Grubu
a. Mikro Iktisat,
b. Makro Iktisat,
c. Uluslararasi Iktisat,
d. Türkiye Ekonomisi
c) Maliye Grubu
a. Kamu Maliyesi,
b. Maliye Politikasi,
c. Bütçe
d) Kamu Yönetimi ve Uluslararasi Iliskiler Grubu
a. Siyaset Bilimi,
b. Siyasi Tarih,
c. Türk Dis Politikasi
e) Isletme Grubu
a. Isletme Temel Kavramlar,
b. Isletme Yönetimi,
c. Üretim-Pazarlama-Finans Yönetimi
5- SINAV YERI VE TARIHI
Giris Sinavi 28-29-30 Mayis 2007 tarihlerinde Basbakanlik Merkez Bina Bakanliklar/Ankara adresinde yapilacaktir. Giris Sinavina girmeye hak kazanan adaylar 28 Mayis 2007 tarihinde saat 10:00'da yukarida belirtilen adreste giris belgesi ve nüfus cüzdani veya sürücü belgesi gibi fotografli ve onayli bir kimlik belgesiyle hazir bulunacaklardir.
6- SINAV SONUÇLARININ DEGERLENDIRILMESI VE ILANI
Hukuk Fakültesi mezunlarinin kendi içinde diger fakülte mezunlarinin da kendi içinde degerlendirilmeleri sonucunda giris sinavinda basarili sayilabilmek için Sinav Komisyonu üyelerinin her birinden yüz tam puan üzerinden en az altmis puan almak kaydi ile ortalamanin en az yetmis puan olmasi gerekir.
Sinavda basarili olanlarin sayisi ilan edilen kadro sayisindan fazla ise, en yüksek puan alan adaydan baslamak üzere siralama yapilarak belirtilen kadro sayisi kadar aday, giris sinavini basarmis kabul edilecektir. Giris sinavinda yetmis ve üzerinde puan almis olmak bu siralamaya giremeyen adaylar için müktesep hak teskil etmeyecektir. Gerek görüldügünde, alinacak uzman yardimcisi sayisinin 1/5'inden fazla olmamak kaydiyla yedek liste de belirlenebilir. Asil listedeki adaylardan atama olmadigi takdirde, atama yapilmayan kadrolara, yedek listedeki adaylardan en yüksek puan alan yedek adaydan baslamak üzere siralama yapilarak atama yapilabilecektir. Yedek listedeki adaylarin haklari, daha sonraki sinavlar için müktesep hak veya herhangi bir öncelik teskil etmeyecektir. Sinavda basarili olanlarin sayisi ilan edilen kadro sayisindan daha az ise sadece basarili olanlar sinavi kazanmis kabul edilecektir.
Giris sinavini kazananlarin listesi (asil ve yedek) sözlü sinavini takip eden yedi gün içerisinde Kurumda ve web sitesinde (www.basbakanlik.gov.tr) ilan edilecek olup, ayrica herhangi bir tebligat yapilmayacaktir. Kazanan adaylar kendilerine bildirilen tarihe kadar müracaat etmeleri halinde atamalari yapilir. Baska bir kurumda çalismakta iken sinavi kazanan adaylarin, bu görevlerinde olumsuz sicil ve mütalaa ile disiplin cezalarini degerlendirme hakki saklidir.
Basvuru ve islemler sirasinda gerçege aykiri beyanda bulundugu tespit edilenlerin sinavlari geçersiz sayilarak atamalari yapilmaz, atamalari yapilmis olsa dahi iptal edilir. Bu kisiler hiçbir hak talep edemezler ve haklarinda, Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanmak üzere, Cumhuriyet Bassavciligina suç duyurusunda bulunulur.
Kamuoyuna duyurulur.
Ögretmen Adaylari;
Egitim Bilimleri ve Gny Gnk Derslerinden sinava girerek ;Milli Egitim Bakanligi tarafindan atamalari yapilir.
KPSS B GRUBU;
Yapilan KPSS sinavi A GRUBU ve B Grubunu kapsayan sinav ise ;bu sinava lise mezunlari ,Önlisans mezunlari mühendislikler,ve dört yillik tüm fakülte mezunlarinin ortak olarak girmis olduklari sinavla ÖSYM tarafindan yukarida anlatilan(b) grubu kadrolara tercihleri dogrultusunda yerlestirilirler.
BASVURU GENEL VE ÖZEL SARTLARI
1. Kamu kurum ve kuruluslarinin bos kadrolarina yerlestirilmek için yapacaginiz basvurularda uyulmasi gereken genel ve özel kosullar asagidadir. Tercihlerinizi yapmadan önce asagidaki kosullari dikkatle okumaniz son derece önemlidir.
2. BASVURMA GENEL VE ÖZEL SARTLARI
2.1. BASVURMA GENEL SARTLARI
Ilan edilen kadrolara atanmak için basvuracak adaylarin asagidaki genel sartlara sahip olmalari gerekmektedir.
1) Türk vatandasi olmak.
2) Sinav tarihi itibariyle en az (18) yasini tamamlamis olmak. (Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yasini doldurmus olmak ve Türk Medeni Kanununun 12'nci maddesine göre kazai rüst karari almak sartiyla Devlet memurluklarina atanabilirler. Kazai rüst kararinin girilen sinav tarihinden önce alinmis olmasi gerekmektedir.).
3) Kamu haklarindan mahrum bulunmamak.
4) Taksirli suçlar ve asagida sayilan suçlar disinda tecil edilmis hükümler hariç olmak üzere, agir hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa ugramis olsalar bile Devletin sahsiyetine karsi islenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüsvet, hirsizlik, dolandiricilik, sahtecilik, inanci kötüye kullanma, dolanli iflas gibi yüz kizartici veya seref ve haysiyeti kirici suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçiligi hariç kaçakçilik, resmi ihale ve alim satimlara fesat karistirma, Devlet sirlarini açiga vurma suçlarindan dolayi hükümlü bulunmamak.
5) Erkek adaylar için askerlik durumu itibariyle tercih edilecek kadrolar için aranan askerlik sartini tasimak (Tercih edilecek kadrolar için askerlik sarti aranmamis ise 657 sayili Devlet Memurlari Kanununun 48'inci maddesinin 6'nci fikrasinda belirtilen askerlik sartini tasimak).
6) Görevini devamli yapmasina engel olabilecek vücut veya akil hastaligi veya vücut sakatligi ile özürlü bulunmamak (Hangi görevin devamli yapilmasina, hangi vücut veya akil hastaligi veya vücut sakatliginin engel olacagina resmi saglik kurullarindan alinan raporlarin incelenmesi suretiyle ilgili kurumlar tarafindan karar verilecektir.).
7) Tercih edilecek kadrolar için aranan diger basvuru sartlarini tasimak.
2.2. BASVURMA ÖZEL SARTLARI
Yukaridaki sartlari tasiyan adaylarin, bu Kilavuzda yer alan kadrolarin karsisindaki basvuru sartlari bölümünde aranilan sartlarin tamamini tasimalari gerekmektedir. Bununla birlikte, eger " BAKINIZ BASVURMA ÖZEL SARTLARI ..." ifadesi var ise kurumlarca aranilan diger sartlarin yani sira bu bölümde belirtilen sartlari da tasimalari gerekmektedir. Bu sekilde olan kadrolarla ilgili açiklamalar asagida yapilacagi için bu bölümün çok dikkatli okunmasi gerekmektedir. Bu sartlari tasimayanlarin atamalarinin yapilmasi mümkün degildir.
2.2.1. KORUMA VE GÜVENLIK GÖREVLISI
5188 sayili Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'un 10 uncu maddesine göre bu kadro veya pozisyonlarda çalistirilacak personelde asagidaki sartlar aranir:
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandasi olmak.
b) Silahsiz olarak görev yapacaklar için en az 8 yillik ilkögretim veya ortaokul, silhli olarak görev yapacaklar için en az lise veya dengi okul mezunu olmak.
c) 18 yasini doldurmus olmak.
d) Taksirli suçlar hariç olmak üzere, agir hapis veya alti aydan fazla hapis veyahut affa ugramis olsa bile Devletin sahsiyetine karsi islenen suçlarla, zimmet, irtikap, rüsvet, hirsizlik, dolandiricilik, emniyeti suiistimal, sahtecilik, hileli iflas veya istimal ve istihlak kaçakçiligi hariç kaçakçilik, resmi ihale ve alim satimlara fesat karistirma, Devlet sirlarini açiga vurma, laf atma, sarkintilik, irza tasallut, irza geçme, kiz, kadin veya çocuk kaçirma ve alikoyma, fuhsa tesvik, fuhus için aracilik, uyusturucu madde kullanma, uyusturucu madde kaçakçiligi suçlarindan dolayi hükümlü bulunmamak.
e) Kamu haklarindan yasakli olmamak.
f) Görevin yapilmasina engel olabilecek vücut ve akil hastaligi ile özürlü bulunmamak.
g) 14 üncü maddede belirtilen özel güvenlik temel egitimini basariyla tamamlamis olmak.
Ayni Kanunun 11 inci maddesine göre; Özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilecekler... hakkinda valilikçe güvenlik sorusturmasi yapilir. Sorusturma sonucu olumlu olanlara, bu Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen özel güvenlik temel egitimini basariyla bitirmis olmak sartiyla, valilikçe 5 yil süreli çalisma izni verilir. Atesli silah tasimayacak özel güvenlik görevlileri hakkinda sadece arsiv arastirmasi yapilir. Güvenlik sorusturmasi ve arsiv arastirmasi bir ay içinde tamamlanir.
Ayrica yine ayni Kanunun 14 üncü maddesine göre ise; Özel güvenlik temel egitimi teorik ve pratik egitim ile silah egitiminden olusmak üzere yüzyirmi ders saatinden; ... az olmamak üzere düzenlenir. Halen bünyesinde güvenlik fakültesi veya meslek yüksek okulu bulunan ve bünyesinde güvenlik bölümleri ( fakülte veya meslek yüksekokulu ) açabilecek olan üniversitelerin bu bölümlerinden mezun olanlarda bes yil süreyle silah egitimi hariç özel güvenlik temel egitimi sarti aranmaz.
Özel güvenlik egitimi, ücreti karsiliginda Içisleri Bakanliginca verilebilecegi gibi, Bakanligin izni ile özel egitim kurumlarinca da verilebilir. Yeterli bina araç, gereç ve personel bulunmasi sartiyla özel güvenlik egitimi, valiligin izniyle güvenlik hizmetinin saglandigi yerde verilebilir.
Özel güvenlik görevlilerine 5188 sayili Kanunun 7 nci maddesinin (k) belirtilen yetki, zor kullanmanin son asamasi olarak silah kullanma yetkisini de kapsamaktadir.
Silahli olarak görev yapacak özel güvenlik görevlileri için Kanunda yas siniri bulunmamakla birlikte, 6236 sayili Kanunun Uygulanmasina Iliskin 91/1779 Karar Sayili Yönetmeligin 4 üncü maddesinin 1 inci fikrasi hükmü dogrultusunda 21 yasini doldurmamis olanlara silah tasima ruhsati verilemeyeceginden silahli görev yapacak özel güvenlik görevlilerinin 21 yasin üzerinde olmasi sarti aranacaktir ve kendilerinden 6136 sayili Kanun ve ilgili mevzuati dogrultusunda kamuya ait saglik kuruluslarindan alinacak "silahli özel güvenlik görevlisi olur" ibareli saglik kurulu raporu istenecektir.
* 5188 sayili Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun çerçevesinde, kamu kurum ve kuruluslarina ait Koruma ve Güvenlik Görevlisi kadro ve pozisyonlarina atanacaklarin, ÖSYM'ce yerlestirilmelerini müteakip, adi geçen Kanun çerçevesinde Içisleri Bakanligi koordinatörlügünde gerçeklestirilecek Özel Güvenlik Temel Egitiminde basarili olmalari ve haklarinda valiliklerce yapilacak güvenlik sorusturmasi ya da arsiv arastirmasi olumlu sonuçlandiktan sonra ilgili kurumlarca atamalari yapilacaktir.
2.2.2. ÇÖZÜMLEYICI
"Çözümleyici" kadro veya pozisyonlarini tercih edecek adaylarin;
Fakültelerin fizik, matematik ve istatistik bölümleri ile mühendislik fakültelerinin elektrik, elektrik-elektronik, elektronik ve bilgisayar ile ilgili bölümlerinden mezun olmalari veya,
- Diger fakültelerden mezun olup, bilgisayar alaninda ders aldigini belgelemeleri ve Milli Egitim Bakanliginca onayli veya Milli Egitim Bakanliginca onayli kurslardan veya yüksekögrenim kurumlarindan alinmis Bilgisayar Analist Programci Sertifikasina ya da programlama dillerinden en az iki tanesini bildiklerine dair sertifikaya sahip olmalari,
- Ingilizce bilmeleri,
sarttir.
2.2.3. PROGRAMCI
"Programci" kadro veya pozisyonlarini tercih edecek adaylarin, Bilgisayar Programciligi egitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun olmalari veya diger fakülte veya yüksekokullardan mezun olanlarin, Milli Egitim Bakanliginca onayli veya Milli Egitim Bakanliginca onayli kurslardan veya yüksekögrenim kurumlarindan alinmis Bilgisayar Programcisi Sertifikasina sahip olmalari sarttir.
2.2.4. BILGISAYAR ISLETMENI
"Bilgisayar Isletmeni" kadro veya pozisyonlarini tercih edecek adaylarin;
a) Ögretim kurumlarinin ilgili bölümlerinden mezun olmalari veya,
b) Ögretim kurumlarinin diger bölümlerinden mezun olanlarin Milli Egitim Bakanliginca onayli Bilgisayar Isletmeni Sertifikasi sahibi olmalari,
sarttir.
2.2.5. SOSYAL ÇALISMACI
Adalet Bakanligi Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlügü "Sosyal Çalismaci" kadrolarini tercih edecek adaylarin asagidaki sartlari tasimalari gerekmektedir.
a) Erkek adaylar için, 1111 sayili Askerlik Kanununun 10 uncu maddesinin (9) nolu bendi kapsamina girenler hariç (Bir baba veya dul ananin ogullarindan birisi, barista veya savasta askerlik hizmetini yerine getirmekte iken ölmüs veya görev sirasinda ve kendilerine 5434 sayili T.C. Emekli Sandigi Kanunu hükümlerine göre maluliyet ayligi baglanmasini gerektirecek biçimde malul olmus veyahut savasta akibeti meçhul kalmis veya hakkinda gaiplik karari alinmissa, ondan sonra gelen ilk oglu, istekli olmadikça silah altina alinmaz.), askerlik hizmetini fiilen tamamlamis olmak.
b) Görevini devamli yapmasina engel olabilecek vücut veya akil hastaligi veya vücut sakatligi ile özürlü olmadigini, sasilik, körlük, topallik, isitme kaybi, çehrede sabit eser, uzuv noksanligi, kekemelik ve benzeri engeller bulunmadigini, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlügünce bölge hastaneleri olarak belirlenecek Saglik Bakanligina bagli tam tesekküllü Devlet hastanelerinden alacaklari saglik kurulu raporu ile belgelemek.
2.2.6. PSIKOLOG
Adalet Bakanligi Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlügü "Psikolog" kadrolarini tercih edecek adaylarin asagidaki sartlari tasimalari gerekmektedir.
a) Erkek adaylar için, 1111 sayili Askerlik Kanununun 10 uncu maddesinin (9) nolu bendi kapsamina girenler hariç (Bir baba veya dul ananin ogullarindan birisi, barista veya savasta askerlik hizmetini yerine getirmekte iken ölmüs veya görev sirasinda ve kendilerine 5434 sayili T.C. Emekli Sandigi Kanunu hükümlerine göre maluliyet ayligi baglanmasini gerektirecek biçimde malul olmus veyahut savasta akibeti meçhul kalmis veya hakkinda gaiplik karari alinmissa, ondan sonra gelen ilk oglu, istekli olmadikça silah altina alinmaz.), askerlik hizmetini fiilen tamamlamis olmak.
b) Görevini devamli yapmasina engel olabilecek vücut veya akil hastaligi veya vücut sakatligi ile özürlü olmadigini, sasilik, körlük, topallik, isitme kaybi, çehrede sabit eser, uzuv noksanligi, kekemelik ve benzeri engeller bulunmadigini, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlügünce bölge hastaneleri olarak belirlenecek Saglik Bakanligina bagli tam tesekküllü Devlet hastanelerinden alacaklari saglik kurulu raporu ile belgelemek.
2.2.7. YÜKSEK SEÇIM KURULU BASKANLIGI
Yüksek Seçim Kurulu Baskanligi kadrolarini tercih edecek adaylarin 298 sayili KHK'nin 30'uncu maddesi geregince asagidaki sartlari tasimalari gerekmektedir.
a) Evvelce herhangi bir siyasi partiye üye olmamak.
b) Herhangi bir siyasi parti listesinden aday olmamak.
2.2.8. MUHAFAZA MEMURU
Gümrük Müstesarligi Muhafaza Memuru kadrolarini tercih edecek adaylarin boy uzunlugunun net olarak erkeklerde 1,71 metreden, kadinlarda ise 1,61 metreden kisa olmamasi gerekmektedir.
2.2.9. ITFAIYE ERI
"Itfaiye Teskillerinin Kurulus, Görev, Egitim ve Denetim Esaslarina Dair Yönetmelik"in 8 inci maddesine göre, Belediye itfaiye teskili kadrolarina atanacaklarda Devlet Memurlari Kanununda belirtilen genel sartlarin yaninda asagidaki özel sartlar da aranir:
a) Itfaiye Teskilatinin çalisma sartlarini tasidiklarinin tam tesekküllü bir hastaneden alinacak raporla belirlenmesi,
b) Boylarinin en az 1.60 m. olmasi, kilosunun asiri olmamasi,
c) Askerligini bitirmis ve 27 yasindan gün almamis olmasi,
2.2.10. ZABITA MEMURU
"Belediye Zabita Personeli Yönetmeligi" nin 16 nci maddesine göre, Belediye Zabitasi meslegine girmek için asagidaki sartlari tasimak gereklidir :
a) Türk olmak,
b) 30 yasini asmamis olmak,
c) Fakülte veya Yüksek okul, Halk Sagligi okulu, Lise veya dengi, ortaokul veya dengi bir meslek okulunu bitirmis olmak,
c) Eylemli askerlik hizmetini yapmis olmak, (Fakülte veya Yüksek okul mezunlari ile Kadin personel için bu sart aranmaz.18 yasini bitirmis olmasi yeter sayilir.),
d) Boyu erkeklerde 1.64 metreden, kadinlarda 1.60 metreden kisa olmamak, ( Fakülte ve Yüksek okul bitirenlerde bu kosul aranmaz.)
e) Kalici bulasici hastaligi olmamak, görevlerini düzenli bir biçimde yapmaya engel olacak bedence ve akilca bir sakatliklari bulunmamak, (Isteklilerin saglik durumu ile ilgili hususlar belediye tarafindan gösterilecek tam kuruluslu bir hastaneden alinacak Kurul Raporu ile belirtilir.)
f) Siyasi ve medeni haklari kullanma ehliyetine sahip olmak,
g) Agir hapis veya 6 aydan fazla hapis cezasi ile veya yüz kizartici bir suç ile hüküm giymis bulunmamak,
2.2.11. HEMSIRE
6283 sayili "Hemsirelik Kanunu"nun 3 üncü maddesine göre; Türkiye'de hemsirelik sanatini bu Kanun hükümleri dahilinde Hemsire unvanini kazanmis Türk kadinlarindan baska hiçbir kimse yapamaz.
Bu sebeple, "HEMSIRE" kadro veya pozisyonlarini tercih edecek adaylarin cinsiyetinin "KADIN" olmasi sarttir.
2.2.12. EBE
"Ebe"lik, yalniz kadinlar eliyle yürütülmesi gereken nitelikte bir görev oldugundan, bu kadro veya pozisyonlari tercih edecek adaylarin cinsiyetinin "KADIN" olmasi sarttir.
2.2.13. HAVA TRAFIK KONTROLÖRÜ
Hava Trafik Kontrolörü pozisyonlarini tercih eden adaylarda asagidaki sartlar aranacaktir:
a) 4 yil veya daha fazla süreli fakülte veya yüksekokul mezunu olmak,
b) Erkek adaylar için muvazzaf askerlik çagina gelmemis veya fiilen tamamlamis veya muaf veya erteletmis veya yedek sinifa geçirilmis olmak,
C) Sinav tarihi itibariyle (26) yasindan gün almamis olmak,
D) KPDS'de en az (C) seviyesinde ingilizce bilmek veya TOEFL'dan en az (193) puan almis olmak veya ingilizce bilmek (bkz.3.5),
E) ICAO ANNEX'1 deki saglik kriterlerine sahip olmak,
*Devlet Hava Meydanlari Isletmesi Genel Müdürlügü emrine Hava Trafik Kontrolörü pozisyonuna yerlestirilen adaylar, Hava Trafik Kontrolörleri Lisans Yönetmeligi (SHY 65-01) hükümleri çerçevesinde verilecek mesleki kursu müteakip yapilacak sinavda basarili olduklari taktirde Hava Trafik Kontrolörü olarak atanacaklardir.
2.2.14. ÖGRETMEN
Adalet Bakanligi Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlügü "Ögretmen" kadrolarini tercih edecek adaylarin asagidaki sartlari tasimalari gerekmektedir.
a) Erkek adaylar için, 1111 sayili Askerlik Kanununun 10 uncu maddesinin (9) nolu bendi kapsamina girenler hariç (Bir baba veya dul ananin ogullarindan birisi, barista veya savasta askerlik hizmetini yerine getirmekte iken ölmüs veya görev sirasinda ve kendilerine 5434 sayili T.C. Emekli Sandigi Kanunu hükümlerine göre maluliyet ayligi baglanmasini gerektirecek biçimde malul olmus veyahut savasta akibeti meçhul kalmis veya hakkinda gaiplik karari alinmissa, ondan sonra gelen ilk oglu, istekli olmadikça silah altina alinmaz.), askerlik hizmetini fiilen tamamlamis olmak.
b) Görevini devamli yapmasina engel olabilecek vücut veya akil hastaligi veya vücut sakatligi ile özürlü olmadigini, sasilik, körlük, topallik, isitme kaybi, çehrede sabit eser, uzuv noksanligi, kekemelik ve benzeri engeller bulunmadigini, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlügünce bölge hastaneleri olarak belirlenecek Saglik Bakanligina bagli tam tesekküllü Devlet hastanelerinden alacaklari saglik kurulu raporu ile belgelemek,
c) 4133, 4003, 4117, 4153, 4121, 4129, 4181, 4571, 4559, 4547, 4513, 4147, 4079 kodlarina ait bölümlerden mezun olanlar için, Milli Egitim Bakanligi ve Yüksekögretim Kurulu isbirligi ile açilan ortaögretim alan ögretmenligi tezsiz yüksek lisansi ya da pedagojik formasyon programini basariyla tamamlamis olmak.
3. DIGER HUSUSLAR
Adaylarin tercihlerini yaparken asagidaki hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir.
3.1. Adaylarin, tercih edecekleri kadrolarin karsisindaki basvuru sartlari arasinda yer alan; yabanci dil bilgisi, sertifika, ustalik-kalfalik belgesi, sürücü belgesi, askerlik durumunu gösterir belge vb. diger belgelere basvuru tarihi (Basvuru Formunun ilgili Makamlara teslim edildigi tarih) itibariyle sahip olmalari gerekmektedir.
3.2. Adaylarin tercih edecekleri kadrolarin karsisindaki basvuru sartlari bölümünde birden fazla ögrenim alani veya programi belirtilmis ise, bunlarin sadece birinden mezun olmus bulunmalari yeterlidir.
3.3. Tercih edilecek kadrolarin basvuru sartlari arasinda mesleki ögrenim görmüs olmak sartina ilave olarak ustalik-kalfalik belgesi veya sertifika sahibi olmak sarti yer almasi halinde, mesleki ögrenimi olanlarin ayrica bu mesleklerle ilgili ustalik-kalfalik belgesi veya sertifika sahibi olmalari sart degildir.
3.4. Adaylarin tercih edecekleri kadrolarin karsisindaki basvuru sartlari bölümünde belirtilen yabanci dil sinav türü ve seviyesinin dengi sinav türü ve seviyesinde ayni yabanci dili bilenler de söz konusu kadrolari tercih edebilirler. Denklik tablosu asagidadir.
Yeterlilik TOEFL
Düzeyleri KPDS Yeni Eski IELTS AKADEMIK FCE CAE CPE
Yeterli 70 193 523 Her Bölümden En az 6,5 A C C
Iyi 80 213 550 Her Bölümden En az 7,5 A B C
Çok Iyi 90 250 600 Her Bölümden En az 8,0 - A B
3.5. Basvuru sartlari arasinda dil sarti olarak sadece "INGILIZCE BILMEK" gibi bir yabanci dil bilme sartinin yer almasi halinde, bu kadrolari, (3.5.)'de belirtilenler disinda yabanci dil hazirlik sinifini müteakip yabanci dil agirlikli egitim veren Ortaögretim kurumlarindan mezun oldugunu belgelendirenler, yüksekögrenimde zorunlu/seçmeli yabanci dil hazirlik egitimi görüp basarili olanlar ile yabanci dil agirlikli ya da yabanci dille egitim veren yüksekögretim kurumlarindan mezun olanlar da, tercih edebileceklerdir.
3.6. Basvuru sartlari arasinda "B SINIFI SÜRÜCÜ BELGESI SAHIBI OLMAK" niteligi aranan kadrolari, "C", "D" ve "E" sinifi sürücü belgesi sahibi olanlar da tercih edebileceklerdir.
3.7. Basvuru sartlari arasinda "MEB'DEN ONAYLI BILGISAYAR ISLETMENI SERTIFIKASI SAHIBI OLMAK" niteligi aranan kadrolari, M.E.B.'den Onayli Bilgisayar Programcisi Sertifikasi, M.E.B.'den Onayli Bilgisayar Analist Programci Sertifikasi sahibi olanlar tercih edebileceklerdir.
3.8. Adaylardan istenilen sertifikalarin, Milli Egitim Bakanligindan veya Milli Egitim Bakanligindan onayli kurslardan veya yüksekögretim kurumlarindan alinmis olmasi gerekmektedir.
3.9. Örgün egitim yoluyla zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar, "M.E.B.'dan Onayli Bilgisayar Isletmeni Sertifikasina Sahip Olmak" niteligine ve ayni sekilde daktilo dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar da, "M.E.B.'dan Onayli Daktilo Sertifikasina Sahip Olmak" niteligine sahip olarak degerlendirilecektir.
3.10. Ilanda yer alan kadrolar için aranan yas sartinin hesaplanmasi asagidaki sekilde yapilacaktir.
Örnek1:
Sinav tarihinin 10.07.2004 oldugu göz önüne alindiginda, dogum tarihi 10.07.1980 olan bir aday 24 yasinda olup, 25 yasindan gün almamistir.
Bu durumda, "Sinav tarihi itibariyle 25 yasindan gün almamis olmak" sarti aranan bir kadroyu, 10.07.1980 ve daha sonraki dogumlular tercih edebileceklerdir.
Örnek2:
Sinav tarihinin 10.07.2004 oldugu göz önüne alindiginda, dogum tarihi 10.07.1975 olan bir aday 29 yasinda olup, 30 yasindan gün almamistir. Bu durumda, "Sinav tarihi itibariyle 30 yasindan gün almamis olmak" sarti aranan bir kadroyu, 10.07.1975 ve daha sonraki dogumlular tercih edebileceklerdir.
ÖZÜRLÜ ADAYLARIN DIKKATINE:
657 sayili Devlet Memurlari Kanunu ve bu Kanun'un 53 üncü maddesinin birinci fikrasi hükmü geregi hazirlanan Özürlülerin Devlet Memurluguna Alinma Sartlari Ile Yapilacak Yarisma Sinavlari Hakkinda Yönetmelikte özürlü memur istihdami ayrica düzenlenmis olup, buna göre kamu kurum ve kuruluslari toplam dolu kadro sayilarinin (tasra teskilati dahil) %3'ü oraninda özürlü çalistirmak zorunda olduklarindan, bu suretle istihdam edilecek özürlüler için özürlü açigi bulundugu sürece her yilin Nisan-Mayis, Temmuz-Agustos, Ekim-Kasim dönemlerinden bir veya bir kaçinda kurumsal bazda ayri bir sinav uygulamasi yapilmaktadir.
Memur olmak isteyen özürlü vatandaslarin; özürlü kontenjani çerçevesinde Özürlülerin Devlet Memurluguna Alinma Sartlari ile Yapilacak Yarisma Sinavlari Hakkinda Yönetmelikte belirtilen prosedür çerçevesinde ilan edilecek kamu kurum ve kuruluslarina ait kadrolara atanabilmeleri için bu kurum ve kuruluslara basvurmalari ve ilgili kurum veya kuruluslarca yapilacak sinavlarda basarili olmalari halinde memur olarak istihdam edilmeleri mümkün olabilecektir.
|